انتخاب و جایابی بهینه تجهیزات حفاظتی به منظور کاهش دامنه ولتاژ القایی خطوط لوله دفنی

در این پایان­نامه ابتدا ولتاژ القایی بر خطوط لوله مجاور خطوط انتقال نیرو مورد بررسی قرار می­گیرد و سپس تاثیرات تجهیزات حفاظتی مختلف ارزیابی می­شود. در نهایت یک مجموعه تجهیزات جهت کاهش اضافه ولتاژ القایی بر روی خط لوله پیشنهاد می­شود. نتایج شبیه سازی ولتاژ القایی در نرم افزار EMTP[1] نشان می­دهد که ولتاژ القایی در شرایط عادی خط انتقال و شرایط خطا به شکل محسوسی کاهش می­یابد و خطر آسیب انسانی و انفجار به حداقل می­رسد.

با توجه به گسترش خطوط انتقال نیرو، بررسی تاثیرگذاری این خطوط بر محیط و سازه­های اطرافشان امری ضروری می­باشد. خطوط لوله به دلیل محدودیت هایی از قبیل کمبود فضا و کاهش هزینه ها عموما در مسیر مشترک با خطوط انتقال نیرو قرار می­گیرند. لذا بررسی تاثیر خطوط  انتقال نیرو بر روی خطوط لوله که عمدتا به لحاظ ایمنی و مسائل اجتماعی مدفون در خاک می­باشند امری بسیار مهم می­باشد. با توجه به اینکه ولتاژ القا شده بر روی خطوط لوله به صورت پیوسته در سراسر خط لوله می‌باشد، ابتدا با در نظر گرفتن ولتاژ موجود بر روی خط لوله به منظور حفاظت کاتدیک[2]، ولتاژ القایی به صوت دقیق مدل سازی شده و سپس راهکار کاهش این ولتاژ القایی بدون آسیب رساندن به تجهیزات حفاظتی، بکار گرفته می­شود.

واژه­های کلیدی: اضافه ولتاژ القایی، EMTP ، خطوط لوله دفنی، روش های کاهش ولتاژ القا

[1] Electromagnetic Transient Program

[2] Cathodic

دانشجو : پوریا رضایی